duminică, 16 ianuarie 2022

Vindecarea celor 10 leproși. Anul cu sărbători

Astăzi ne-am amintit de pericopa evanghelică cu cei 10 leproși (Luca 17,11-19)

Mai multe aici:

http://pestisoruldeaur-antimis.blogspot.com/2021/01/vindecarea-celor-10-leprosi-luca-17-11.html

Apoi, am pus anul la cale...

„Îmi închipui anul cu sărbători ca pe un șirag de mărgele. 365! Mari și mici, albe și negre, colorate... Unele sunt lipicioase și miros a friptură de miel, altele, alungite, miros a sarmale. Zilelor de post le corespund mărgeluțe lucioase ca boabele de cafea. Duminicile sunt galbene și stălucitoare.
Anul fără sărbători este făcut din scame. Cinci scame mici pentru zilele lucrătoare și două, mai mari, pentru week-end. Pui scamă lângă scamă și faci 52 de săptămâni. Aici duminici nu există! Scama de sâmbătă s-a unit cu cea de duminică și au făcut un cocoloș verzui. Există și grămăjoara de scame roz care înseamnă vacanță. Din când în când apare mențiunea unei aniversări sau a unei zile consacrate copilului, femeii, muncii, sănătății, pompierului... Scamele nu au miros. Ele sunt mute și vorbesc pe tăcute. Mare lucru tot nu au de spus.
Ai observat că anul fără sărbători este linear? Deși cuvântul an vine din „annulus”, care înseamnă „inel” în latină. Anul cu sărbători este rotund ca soarele și luna...” (Irina Nicolau, Ghidul sărbătorilor românești”).
Cum vreți să vă fie anul? Rotund, cu sărbători, sau linear, cu scame?

Niciun comentariu: