duminică, 29 noiembrie 2015

Lada de zestre

Am primit câteva fotografii cu ii și cămăși cusute, din Caraș Severin și poveștile lor. Mulțumim frumos, Oltița!

Ia cu verde și cea cu vișiniu
Partea colorată este țesută cu verde, respectiv, cu vișiniu și cusut cu mătase albă. Bucățile acestea au format până în 2014 două fețe de pernă. Mama le-a desfăcut și le-a inserat în câte o ie croită de ea, a croșetat dantelă la mâneci și a cusut un model simplu în jurul gâtului. Se pare că părțile inserate ar fi fost țesute și cusute de bunica mea, Vida prin anii 60. Localitatea este Păltiniș, județul Caraș-Severin.





Iile cusute cu negru și cu gri/maro deschis
Au fost salvate anul trecut de mama mea, care a ajuns întâmplător la o bătrână din satul Delinești, Caraș-Severin. Erau aruncate în șoprul din spatele curții și urmau să fie arse, împreună cu mai multe perechi de cătrințe. Erau ale soacrei ei, care murise și cu care s-a certat o viață. Abia apuca să scape de ele.

Ia cusută cu maro și alb
A fost în același lot, al iilor pregătite să fie arse. Materialul era foarte deteriorat, așa că maică-mea a tăiat părțile cusute și le-a inserat în altă ie croită de ea.







Ia multicoloră
Am primit-o de la doamna care îmi face pedichiura și este din Gătaia, Timiș. Are o vechime de circa 50 de ani. Atunci când a aflat că folosesc costumul popular, a scos-o din dulap, unde stătea nefolosită de ani de zile și mi-a dăruit-o.








Niciun comentariu: