sâmbătă, 22 octombrie 2016

O zi de duminică

După ce ne-am rugat împreună, ne-am adunat, ca de obicei, pe ateliere, în săli diferite.

Cei mici și-au luat pernele și s-au așezat în cerc, în sala lor, unde ne-am amintit ce am făcut sămbăta trecută. Ne-am amintit cum Sfânta Parascheva mergea în fiecare duminică la biserică, se ruga, participa la Sfânta Liturghie, fiind cuminte și atentă.
Am vorbit apoi despre ce se întâmplă în timpul Sfintei Liturghii, despre cât de important este să ne împărtășim cu Trupul și Sângele Mântuitorului. Am amintit despre spovedanie și cum fără ea nu ne putem împărtăși, dacă suntem mai mari.
Pentru a putea înțelege mai bine cum e cu faptele rele pe care le facem și care ne murdăresc sufletul, inima, am adus un balon în formă de inimă, l-am arătat copiilor și i-am rugat să închidă ochii și să-și amintească una sau două fapte rele. Apoi, fiecare a măzgălit cu carioca pe balon fapta rea pe care a făcut-o.




I-am întrebat ce ar trebui să facem pentru a curăți balonul - ”să-l ștergem/spălăm”, a venit răsunsul. 


Cum reușim să ștergem cu a devărat faptele rele din suflet, să ne curățim și să putem primi Sfânta Împărtășanie? Prin spovedanie.
Copiii s-au așezat la măsuțe și au colorat o fișă despre cum este o zi de duminică, într-o familie creștină. (fișă preluată dintr-un nr. al revistei pentru copii Chemarea credinței.)


Pornind de la imagini, am vorbit despre Sfânta Împărtășanie, despre Sfântul Potir și Sfântul Disc.
Au desenat apoi, un potir, un disc și un înger pe bucățele de lemn. (cu gândul că le vor așeza în săculeț, alături de sâmburii de poveste, de data trecută.







Niciun comentariu: