Activitate: Sfânta Cruce.
Sfântul Eufrosin Bucătarul
Data: 17.09.2011
Vârsta: 4-9 ani
Obiective:
-
să-şi reamintească semnificaţia
Sfintei Cruci;
-
să explice semnul Sfintei Cruci;
-
să povestească viaţa Sf. Eufrosin
Bucătarul;
-
să înţeleagă de ce Sf. Eufrosin
este numit ocrotitorul bucătarilor;
-
să precizeze cele două tipuri de
hrană necesară oamenilor: hrana sufletească şi hrana trupească;
Materiale necesare: Icoane cu Sf.
Eufrosin, foi colorate tip A5; lipici; mere, aţă, ac
Desfăşurarea activităţii:
La
început, ne rugăm împreună cu rugăciunile ştiute:
- Tatăl nostru;
- Rugăciune la intrarea în
clasă;
- Rugăciunea de dimineaţă
După
rugăciuni, îi voi întreba pe copii despre locul în care ne-am rugat (în faţa
altarului, în biserică) şi ne vom reaminti ceea ce am realizat în cadrul
activităţilor anterioare. Le voi aminti că la 1 septembrie a început anul
bisericesc şi că în 14 septembrie am sărbătorit Înălţarea Sfintei Cruci.
Vom
vorbi despre locul de rugăciune realizat, de importanţa Crucii. Vor fi
solicitaţi să explice semnul Sfintei Cruci, atrăgându-le atenţia asupra
importanţei acesteia. Apoi, fiecare elev
va primi o coală A4 din care, prin 3 îndoituri, vor realiza o cruce, pe care o
vor colora.
Apoi,
le voi povesti despre Sf. Eufrosin Bucătarul, pe care îl sărbătorim în fiecare
an în 11 septembrie. Voi insista asupra faptului că nu doar trupul are nevoie
de hrană, ci şi sufletul, exemplificând cu viaţa smerită a Sf. Eufrosin.(viaţa sfântului Eufrosin - aici)
Ne vom aminti că în această perioadă a anului,
toamna, se fac pregătiri pentru iarnă. Vom vorbi despre cine pregăteşte
proviziile, de ce, ce anume şi cum se poate pregăti (legume, fructe,
zaruavaturi). Voi accentua ideea ajutorului pe care copiii îl pot da
părinţilor, bunicilor în pregătirea celor necesare pentru iarnă. Apoi, vom
discuta şi despre hrana trupească, cu referire specială la necesitatea
consumului de fructe, concret: de mere. Le voi vorbi despre modalităţi de
conservare a merelor, în special despre deshidratare. Apoi, le voi arăta mere
deshidratate şi le voi explica ce au de făcut pentru a pregăti merele pt
deshidrateare.
Copiii
vor primi ac, aţă şi feliuţe de mere. Vor înşira feliuţele de mere pe aţă, ca
pe mărgele. Când au termiat de înşirat, vor primi câte un măr dein hârtie,
drept „bulin㔺i 3 mere mici, de jucărie, pentru a-şi aminti mai bine de merele
Sfântului Eufrosin.
Vor
primi, de asemenea, câte o iconiţă cu Sf. Eufrosin pentru a o lipi pe un caiet
special pentru activ.de la „Peştişor...” .
Ne
rugăm cu rugăciunea de mulţumire.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu