Pagini

sâmbătă, 28 septembrie 2019

Lumea ca puzzle (2)

Copiii abia au așteptat să se întâlnească din nou să afle cum se termină cartea. După rugăciune, am repetat ce am povestit cu o săptămâna în urmă, apoi am citit și am învățat de la munți să fim statornici, de la ocean - să ne lăsăm în voia lui Dumnezeu, de la plante - cum să creștem, de la animale - de la fiecare câte ceva (puterea de la leu, jertfa de la miel, grija de la găina cu pui, de la albine hărnicia), de la drum - că Hristos e Calea. Și că mai este nevoie de o piesă care să completeze puzzle-ul lumii: TU.





Ne-am apucat astfel de 3 puzzle-uri: unul mare, cu o familie și o fermă cu animale; altul mic, cu tapiseriile cu cele 6 simțuri (de la muzeul Cluny) și altul cu arca lui Noe, (mozaic de la mănăstirea Ormylia, Grecia). Am povestit despre licornul/unicornul ce apare în ambele puzzle-uri și am înțeles că este un animal simbolic, în cultura europeană, creștină îl reprezintă pe Hristos, este simbol al purității, al înțelepciunii.















Au fost momente în care copiii aproape că s-au simțit descurajați, puzzle-ul cu Arca lui Noe a fost mai dificil de realizat, însă până la urmă i-au dat de capăt și bucuria că l-au terminat a fost mare!
Și-au întregit puzzle-ul cu alte piese pe care au scris numele celor dragi.







Mai urmează o întâlnire pe aceeași temă!


sâmbătă, 21 septembrie 2019

Lumea ca puzzle (1)

Doamne ajută!

Reluăm cu bucurie întâlnirile de sâmbăta dimineața!

Pentru câteva întâlniri, vom povesti despre...puzzle-ul lumii acesteia :)

Ca text de bază pentru aceste ateliere este cartea „Everything tells us about God”, scrisă de K. Bolger Hyde (SUA) și ilustrată de Livia Coloji (Timișoara).


Înainte să începem lectura si meșteșugeala, am povestit puțin despre Sfântul Eustatie (pomenit în calendar în 20 septembrie) și familia lui, care trece prin încercări (din cartea 12 Luptători și Eroi adevărați, Ed. Nepsis, 2017, Timișoara). Ne-am gândit cum fiecare trecem prin tot felul de griji, încercări, necazuri. Din vorbă în vorbă, am ajuns la subiectele telefon/ calculator/ tabletă și la cum amânăm să facem multe lucruri, pentru că grija noastră este butonatul. Am vorbit despre ascultarea de părinți și buna înțelegere în familie și atunci... am auzit ceva ce m-a uimit:

„Aș vrea să stau singură într-o casă , doar cu telefonul. el e fericirea mea. E mai bun telefonul decât întâlnirea fața către față, că la telefon nu te cerți prea mult. Când ești față în față cu o persoană, te cerți.”

Dar părinții și bunicii se necăjesc când vă certați și e bine să te gândești și la ei.

„De ce să mă gândesc la ei? Eu sunt fericită singură! Nu mă interesează! Să fie și ei fericiți singuri! NU pot fără telefon!”

Discuția a mai continuat, în direcția aceasta și s-a încheiat cu o înțelegere pe care am făcut-o cu fetița respectivă (cl a V-a) - mi-a promis că se va uita doar două ore pe tel, până a doua zi...

Încet am ajuns și la lectura cărții și am vorbit despre cum Dumnezeu în Treime, a creat lumea și are grijă de noi.





Am pornit de la ideea cărții și ne-am oprit din lectură, după ce am vorbit și am explicat despre fiecare din Persoanele Sfintei Treimi.

Atelierul a continuat prin potrivirea a 2 puzzle-uri: unul cu piese mai mari pentru cei mai mici și unul pentru cei mai mari, cu piese mai mici, reprezentând minunile Mântuitorului. Copiii și-au exersat răbdarea, cooperarea și s-au bucurat de lucrul dus până la capăt împreună.





Fiecare a primit câteva piese de puzzle albe, pe cre să scrie/deseneze numele și câteva însușiri care să-l reprezinte.