sâmbătă, 27 februarie 2016

Moise

       Când am început să le povestesc copiilor despre proorocul Moise, toți au vrut să povestească. Auziseră povestea lui Moise de când era mic, știau o parte din cele zece porunci, așa că am povestit împreună. :-)

     M-am inspirat din cartea:
Imagini pentru moses in the bulrushes read along with me
Displaying poză 1.JPGDisplaying poză 1.JPG











Iar aceia dintre copii care știu citi, au răsfoit cartea:


Imagini pentru sf prooroc Moise și poporul lui Israel
Am vorbit despre cele 10 porunci și am folosit ca material cartea aceasta:

Imagini pentru numerele altfel




Apoi, am scris pe doua pietre numărul poruncilor.



Copiii s-au bucurat, de asemenea, să termine de cusut mărțișoarele.
Au fost și tătici la cusut!

Iar fetele înaintează serios cu lucrul la o cămașă de băieți...


...și la o ie pentru o fetiță mică.



Iată mărțișoarele! Bucurie!










duminică, 21 februarie 2016

Iosif și frații lui

Când ne-am întâlnit astăzi, ne-am rugat împreună, ca în fiecare sâmbătă, apoi ne-am adunat în cerc și ne-am amintit despre întâlnirea precedentă. Atunci am povestit despre Avraam, Sarra și Isaac, iar astăzi continuăm povestirea despre strănepoții lui Avraam, Iosif și frații lui.

Am citit, de data aceasta, din Biblia istorisită pentru copii.


Am discutat apoi despre comportamentul fraților lui Iosif, despre comportamentul lui Iosif, când își revede frații. Am pus accent pe iertare și iubire.

Copiii au colorat o imagine-acordeon cu Iacov și cei 12 fii, pe care au lipit-o pe un carton (imaginea am luat-o de aici).



Deși am plănuit și altă activitate, un joc, pe majoritatea dintre copii nu i-am convins să continuăm, pentru că apropae toți voiau la Atelierul de cusut, să coasă mărțișoare. Așa că au cusut alături de mămici și bunici :-)
Jocul la care m-am gândit ar fi fost un joc adaptat după jocul ”Iosif și frații săi”din cartea Marea carte a jocurilor pentru copii.















sâmbătă, 13 februarie 2016

Avraam și Isaac

Despre Avraam, Sarra și Isaac am povestit fără a avea vreo carte cu imagini la îndemână. Am avut doar Sfânta Scriptură și m-am folosit de intonația vocii, de mimică și gestică pentru a-i face pe cei mici să rețină 3 momente importante din povestire:
- promisiunea lui Dumnezeu făcută lui Avraam, anume că îl va face ”părinte al multor neamuri”;
- întâlnirea de la stejarul Mamvri, când Dumnezeu îi dă vestea lui Avraam și Sarrei că vor avea un copil, Isaac;
- încercarea credinței lui Avraam

Copiii au decupat personajele , Avraam, Sarra și Isaac mic, le-au lipit pe carton negru și au adăugat cât mai multe stele, pentru a ilustra cuvintele Sfintei Scripturi, promisiunea lui Dumnezeu: ”Privește la cer și numără stelele, de le poți număra! Atât de mulți vor fi urmașii tăi!” (Facere 14, 5)



Cei mici au fost nedumeriți, atunci când le-am povestit espre altarul de jertfă și încruntați când au auzit ce îi spune Dumnezeu lui Avraam: să îl aducă jertfă pe fiul său. S-au înseninat atunci când le-am explicat că Dumnezeu n-ar fi îngăduit să se întâmple nimic rău lui Isaac și că a fost doar o încercare a credinței lui Avraam. Le-am mai spus cât de ascultător era Isaac și am concluzionat că e necesar să-i ascultăm pe părinții noștri. Atunci o fetiță de 4 ani mi-a spus: ”Uneori copiii sunt mai ascultători decât părinții.”:)
I-am spus că este posibil uneori, însă și părinții au fost la rândul lor copii și și-au ascultat părinții.

Am construit rapid un ”altar de jertfă” din turtă dulce și sticks-uri, deasupra căruia am așezat un berbec din hârtie. (după o idee de aici)



Când am amintit de Sfânta Treime de la stejarul Mamvri, copiii au primit o icoană a Sfintei Treimi, pentru a o colora.




vineri, 12 februarie 2016

Ia de Romanați, cusută de Bianca

”Doamne ajută,
      
 Trimit câteva fotografii cu IA cusută în 2015.

(Model din cartea Elisei Bratianu)

      1. Ceea ce este sigur: am început să tivesc după  23.05.2015 și am împlinit-o puțin înainte de Crăciun. Am purtat-o la biserică de Sărbători.



E o IE foarte călătoare: de la mijloacele de transport în comun din Timișoara (tramvai 5, autobuz 13, altele), trenul de Timișoara-București și retur, cu oprire in 30.05.2015 la Craiova ( adica la ea acasa = Romanați), în septembrie prin Muntii Oraștiei ( la Costești, Blidaru, Cioclovina) și la Prislop, din octombrie participantă la Atelierele de cusut...

       2. Ceea de am interpretat/simțit  eu, până am cusut-o:  dintre modelele prezente pe ea sunt multe care arată "călătoria" unui om între Cer și Pamant.
Pe spate are aripi( de fluture= phsyche= suflet), în  altița are "trepte care urcă și coboară", pe manecă are "vârtelnițe"  (succesiunea celor 4 anotimpuri), la guler sunt triunghiuri unite la vârf ( ca o clepsidră = trecerea timpului) și mici romburi(Omul), iar  pe piept are un model pe care eu l-am vazut ca fiind 4 zeite= femei cu mâini în șold, prinse într-o hora( sau 4 anotimpuri într-un an). Încrețul e format din romburi ( Om intreg) și triunghiuri(Om in devenire).



 3.Dacă IA asta spune o poveste, atunci e posibil ca ea să spună de unde venim ( suflete înaripate din Cer), spune că in fiecare anotimp trăim câte ceva până devenim Oameni și apoi unde plecăm ca Oameni cu suflet implinit = poate îngeri, sfinți. Asta pot deduce din succesiunea modelelor, începand de pe spate de jos în sus( fluturi), coborând pe manecă prin altiță(trepte si cruci), încreț (om în devenire și om) și "tablă" ( multe vârtelnițe), urcând pe piept ( ani și ani), până la guler ( în tot timpul  vieții) și apoi spre spate de sus în jos (Omul cu aripi)”.



Bianca Popescu